Make your own free website on Tripod.com

Da li su rechi bezlichne kutije u koje smeshtamo svoje misli radi najbanalnije komunikacije ili neshto vishe? Kada stanemo, uvidecemo da su rechi prizme koje sakupljaju i reflektuju celokupno ljudsko iskustvo. Ali one one su imnogo vishe od toga - slika tamnog, slozenog, vechno istog, a opet drugachijeg chovekovog unutrashnjeg sveta. Kao i sve druge i umetnost rechi pokushava da nadje odgovore o smislu postojanja.

Potreba za poimanjem i rasvetljavanjem nepoznatog izrazita je i u romanu Svetlane Velmar-Jankovic "Bezdno". Roman me je impresionirao samim tim shto je glavni lik knez Mihailo, izuzetan vladar vezan za zanimljiv period srpske istorije. Mozda je najbitnije trazenje odgovora u proshlosti na pitanja koja postavljamo sebi danas.

Knez Mihailo nam otkriva svoj intimni svet jer je pisac pronashao najbolju formu za to - roman je napisan u obliku dnevnika. Kroz likove su prozeti svetli i tamni putevi, iskushenja, retke pobede i chesti porazi. Ovo delo nam prenosi Mihaila kao obichnog choveka (kakav u stvari i jeste), skromnog, obrazovanog, sklonog umetnosti, ali i choveka koji je morao ponekad donositi nechasne odluke zbog drzavnih interesa. On je bash kao shto Andric kaze "bachen u okean postojanja" i "mora da pliva". On bi hteo da vlada pravednije od surovog oca Milana [?], hteo bi da ima porodicu. On je postavljao visoke zahteve zivotu i sebi, ali je zivot od njega zahtevao josh vishe. Uprkos svemu, vreme je teshko, a knez istanchanog duha da bi gospodario Srbijom, a i zena ga napushta. Chini se da tragichnije lichnosti u nashoj istoriji nije bilo, a opet ni sposobnije da preporodi Srbiju - zavrshava u romanu zagledan u Bzdno. On je vechna pricha o choveku koji je samo poruka - chovek rastrzan i izmuchen dilemama i sukobima. 

Pisac me je impresionirao samim tim shto me je priblizio likovima i njihovom vremenu u ovom romanu. Kako naci mir sa samim sobom, posle chitanja ovog dela koje bi dotaklo i najtvrdje srce. Junaci ovog dela su u meni pokrenuli sveljudska pitanja i osecanje za naznake [?] pravih puteva i probudili ne impresiju vec odushevljenje.

Napisao ?
Škola Gimnazija "Miloš Savković" Aranđelovac
Godina 2000
Da li je ikada pročitan ?