Make your own free website on Tripod.com

Srpski despot Stefan Lazarevic bio je ne samo veliki drzavnik, vec i knjizevnik. O njegovom knjizevnom delu najbolje govori "Slovo ljubve", neka vrsta pesme u prozi.

Ne zna se kome je despot namenio ovu pesmu. Pretpostavlja se da je bila namenjena njegovom bratu Vuku koji se protiv njega pobunio. Dakle, ova pesma je smishljena tako da sadrzi lichne poruke za onoga kome je namenjena. I pored toga, ona sadrzi i neka univerzalna znachenja ljubavi. Despot peva o ljubavi kao o nechemu najsvetlijem i najuzvishenijem u carstvu zemaljskom. On poruchuje mladicima i devojkama da neguju ljubav kao najveci dar od Boga. Takodje, govoreci o ljubavi, pesnik nishta ne kaze do kraja, sve ostaje u nagoveshtaju. U tom nagoveshtavanju se ustvari i krije lepota ove pesme.

Ova pesma sadrzi akrostih - pochetna slova svakog pasusa/strofe daju konachni naziv pesme. Taj stil u pisanju je slozeniji i razvio se mnogo kasnije od obichne pesme. To govori o razvijenosti srpske kulture srednjeg veka, koja nije nimalo zaostajala za evropskom.

Takodje, i mnogi odlomci iz Biblije i drugih legendi nagoveshtavaju visoko obrazovanje koje je despot imao.

Ovo delo despota Stefana jedno je od retkih u nashoj srednjevekovnoj knjizevnosti u kojoj se oseca svezina proleca iljubavi

Napisao ?
Škola Gimnazija "Miloš Savković" Aranđelovac
Godina 2001
Da li je ikada pročitan ne (hvala Bogu)